Tax
Financiële moeilijkheden? Start op tijd met de alarmbelprocedure
In de coronaperiode zagen veel bedrijven hun inkomsten sterk dalen. Hebt u een nv, een bv of een cv en verkeert uw onderneming in financiële moeilijkheden? Vergeet dan niet dat u in bepaalde gevallen op tijd de alarmbelprocedure moet opstarten. Voor bv’s is het extra opletten geblazen: sinds 2020 zijn er nieuwe veiligheidsdrempels.
Wat is de alarmbelprocedure?
De alarmbelprocedure is een veiligheidsmechanisme voor bestuurders, aandeelhouders en schuldeisers. Als uw nv, bv of cv het financieel moeilijk krijgt en aan bepaalde voorwaarden voldoet, dan bent u verplicht om die procedure op te starten.
Let op: volg alle voorschriften op tijd en doe dat nauwkeurig. Doet u dat niet en is er schade bij derde partijen? Dan is de vennootschapsbestuurder aansprakelijk, tenzij die het tegendeel bewijst.
Let op voor deze financiële knipperlichten
U hoeft de alarmbelprocedure alleen op te starten zodra u een financieel knipperlicht opmerkt. Die zijn verschillend voor nv’s, bv’s en cv’s.
Financiële knipperlichten voor nv’s
- Het nettoactief van de vennootschap zakt tot onder de helft van het maatschappelijk kapitaal.
Financiële knipperlichten voor bv’s en cv’s
De nieuwe vennootschapswetgeving is sinds januari 2020 van toepassing, en vereist geen maatschappelijk kapitaal meer voor de oprichting van bv’s en cv’s. Daardoor zijn er andere financiële knipperlichten op die vennootschappen van toepassing:
- Het nettoactief staat op het punt negatief te worden of is dat al (nettoactieftest).
- Het bestuursorgaan stelt vast dat de vennootschap tijdens de volgende 12 maanden haar opeisbare schulden niet kan voldoen (liquiditeitstest).
Let op: als u een bvba had, dan is die in 2020 automatisch een bv geworden. De financiële knipperlichten voor bv’s gelden dus ook voor uw onderneming, zelfs als u de statuten nog niet hebt laten aanpassen.
Hoe ziet de alarmbelprocedure eruit?
Zodra 1 van de bovenstaande drempels bereikt is, komt het bestuursorgaan van uw onderneming in actie. Er zijn 2 opties:
- Adviseren om de vennootschap te ontbinden
- Herstelmaatregelen voorstellen om de situatie te verbeteren
Het bestuur zet eventuele maatregelen uiteen in een bijzonder verslag. Daarnaast roept het de algemene vergadering binnen 2 maanden bij elkaar. Op die algemene vergadering stelt het bestuur de gekozen denkpiste voor: herstelmaatregelen of ontbinding. De algemene vergadering heeft daarin het laatste woord.
1 keer per 12 maanden
U hoeft de alarmbelprocedure maar 1 keer per 12 maanden uit te voeren. Zijn de knipperlichten opnieuw van toepassing binnen de 12 maanden nadat u de procedure hebt gevolgd? Dan bent u niet verplicht om ze opnieuw op te starten, al is het in bepaalde gevallen wel een goed idee.
Wat als u de alarmbelprocedure niet volgt?
Roept het bestuur van uw vennootschap de algemene vergadering te laat samen of volgt het de voorgeschreven procedure niet? Dan geldt de bestuurdersaansprakelijkheid als er schade is bij derden. Die schade is volgens de wet het resultaat van de procedure die u niet of te laat volgde, tenzij u het tegendeel bewijst.
Als het bestuur aansprakelijk wordt gesteld, dan draait het op voor alle resterende schulden bij een later faillissement. Wees daarom altijd alert voor de financiële knipperlichten, want de gevolgen van een niet of verkeerd uitgevoerde procedure kunnen enorm zwaar zijn.
Alarmbelprocedure opstarten of niet?
Niet helemaal zeker of het aangewezen is om de alarmbelprocedure op te starten? CFOrent staat voor u klaar om berekeningen uit te voeren en u te adviseren.